Odgovornost za život

Okoliš naš svagdašnji - Kršćani i ekologija

Skup u Dubrovniku, 3. i 4. listopada 2015.

Prigoda je to da se naša domaća crkvena i društvena javnost upozna sa specifičnostima kršćanskoga pogleda na prirodu i ljudski okoliš te time dade naš skroman doprinos.

Pročitaj više...

Mali čuvari prirode

Djeca iz DV Popaj i DV Marije Petković u posjeti crkvici sv. Trojice, Samostanu sv. Ante na Poljudu i našem Institutu

Pročitaj više...

Ekologija i eko karta RH i BiH kao izraz skrbi za dom

Seminar, 2. svibnja 2015., Franjevački samostan na Trsteniku - Split

Ovaj seminar i slijedeći radni skupovi na ovu temu žele progovoriti utemeljeno o krizi ekološke misli, koja zapravo na taj način kamuflira lošu, prema domu kao prostoru i okviru života neprijateljsku praksu.

Pročitaj više...

Pomirbeni potencijali eko-etike u RH i BiH

Pročitaj više...

Slavlje nije pucnjava

Franjevački institut za kulturu mira pokrenuo je 1996. godine akciju »Slavlje nije pucnjava« koja je usmjerena na posvješćivanje neprimjerenosti i opasnosti uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu, tj. petardi. Akcija je prvenstveno usmjerena na odgoj mladih. U godinama neposredno nakon Domovinskog rata, cilj akcije ponajprije je bio usmjeren na »stišavanje« svih oblika pucnjave koja je samo produbljivala postojeće ratne rane i na neki način dodatno podsjećala na netom proživljene strahote.

Pročitaj više...

Znanstveni simpozij Odgovornost za život

Baška Voda 1. - 3. listopada 1999.

Željeli bismo, naime, snažnije utjecati na političke, pravne i obrazovne čimbenike te na sredstva obavještavanja koja bi problematiku ovog skupa trebala predstaviti najširoj javnosti. Time bismo, zahvaljujući prilozima i raspravama znanstvenika, vjerskih i svjetovnih sudionika, dali značajni prilog neophodnoj duhovnoj obnovi i odgovornijem odnosu suvremenog čovjeka prema prirodnoj i društvenoj okolini.

Pročitaj više...

Živo božićno drvce

2000.

U naše vrijeme, vrijeme ozbiljne ekološke krize, šume, ta "pluća zemlje", sve više su ugrožene (kiselim kišama, požarima, nekontroliranom sječom...).

Pročitaj više...