Dijalog

800. obljetnica susreta sv. Franje i Sultana

Zagreb, Split 2019.

Susret i prijateljstvo rođeni u dijalogu sv. Franje i Malika al-Kâmila znakovi su i simboli mogućnosti međuljudskoga razumijevanja i nadilaženja razlika.

Pročitaj više...

Članovi udruge Glas posjetili Institut za kulturu mira u Splitu

Split, 4.6.2014.

Pročitaj više...

Prognanici/izbjeglice/stranci: globalni fenomen - etički problem

Obilježavanje dana Duha Asiza 2013.

Ove godine Duh Asiza nas vodi pred sablažnjivo političko, zakonodavno i egzistencijalno stanje ljudi koji su na razne načine stranci: prognanici, izbjeglice, rubni ljudi…

Pročitaj više...

Duh Asiza

Obilježavanje dana Duha Asiza 2011.

Ivan Pavao II. ostvario je 27. listopada 1986. godine svoj veliki san: pozvao je predstavnike svjetskih religija u Asiz kako bi iz mnogih srdaca i na mnogo jezika bila upućena jedinstvena pjesma mira jednome Bogu. Ovom se pozivu odazvalo 70 predstavnika mnogoljudnijih religija. Oni su ponudili nadu u drugačiji svijet: obnovljen, iskreno bratski i istinski ljudski.

Pročitaj više...

Dijalogom do mira

Split, 2004.

Dijalog je neizostavna sastavnica ophođenja s različitostima ljudske datosti, kulturoloških stečevina, religijskih i inih uvjerenja. On je nezaobilazno sredstvo prevencije i sanacije posljedica sukoba i neprijateljstava na svim razinama međuljudskih i društvenih odnosa. Osnovno je sredstvo kulture mira. Umijeće dijaloga nezaobilazno je i za izgradnju i očuvanje najsavršenijeg oblika međuljudskih odnosa, ljubavi. Njegova aktualnost se može zatomiti ali ne može nestati, uvijek i iznova nadolazi.

Pročitaj više...