Nedjelja je dan za obitelj koja se nalazi na udaru zbog nepoštenih uvjeta koji vladaju u društvu

Rezultati istraživanja na temu slobodne nedjelje

Izvor: MISIJA/IKA, 15. svibnja 2019.

S predstavljanja rezultata ispitivanja javnog mnijenja o uvođenju neradne nedjelje

Na Međunarodni dan obitelji, u srijedu 15. svibnja, u Zagrebu su predstavljeni rezultati ispitivanja javnog mnijenja o uvođenju neradne nedjelje koje je provela hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir u suradnji s agencijom Promocija plus.

Rezultate istraživanja predstavio je Agan Begić, direktor Promocije plus, a na temu slobodne nedjelje govorili su i zastupnica Petir, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Zlatica Štulić te fra Bože Vuleta, predstavnik Hrvatskog saveza za nedjelju, priopćeno je iz Ureda eurozastupnice.

Prema istraživanju koje je provedeno na uzorku od 1000 hrvatskih građana, 82,1 posto ispitanika izjasnilo se za uvođenje neradne nedjelje. Žene su češće zagovornice slobodne nedjelje, njih 86,7 posto, u odnosu na 77,2 posto muškaraca. Dalmacija i Slavonija regije su s najvećim udjelom zagovornika slobodne nedjelje. Među razlozima za uvođenje slobodne nedjelje, ispitanici su najčešće navodili da je nedjelja dan za obitelj te da je svima potreban jedan dan odmora u tjednu, rekao je Begić, dok se i oni koji ne podupiru uvođenje slobodne nedjelje zalažu za adekvatnu naknadu za rad nedjeljom.

Petir se godinama zalaže za dostojanstveno radno vrijeme i slobodnu nedjelju. Kao zastupnica u Europskom parlamentu aktivno se uključila u adresiranje pitanja slobodne nedjelje kroz odbore u kojima je članica kao i kroz članstvo u Europskoj interesnoj skupini o ravnoteži između poslovnog i privatnog života i kroz potporu Europskom savezu za slobodnu nedjelju.

„Nedjelja je dan za obitelj“, rekla je Petir te istaknula kako se obitelj danas nalazi na udaru zbog nepoštenih uvjeta koji vladaju u društvu zbog čega neki uopće ne mogu dobiti šansu na tržištu rada što je rezultiralo odlaskom 345 tisuća radno sposobnih građana iz Hrvatske. S druge, pak, strane, ističe Petir, oni zaposleni u Hrvatskoj nemaju dostojanstveno radno vrijeme i slobodnu nedjelju koju bi proveli s članovima obitelji i prijateljima. 

Posebnu pažnju skrenula je na sektor trgovine u kojem većinu zaposlenih čine žene koje rade neprekinuto i po nekoliko tjedana bez dana odmora. Rekla je i kako je većina trgovačkih lanaca u stranom vlasništvu i u svojim matičnim državama ne rade a u Hrvatskoj rade, čime, kako ističe, pokazuju licemjerje. Podsjetila je i kako podaci Porezne uprave pokazuju da je promet najveći petkom, a ne nedjeljom. Inicijativa za uvođenje neradne nedjelje, ističe Petir, posebno je stoga važna za zaposlene u trgovini.

I Sindikat trgovine Hrvatske godinama se bori za rješenje pitanja rada nedjeljom. Oni traže da se Zakonom o trgovini regulira nedjelju kao dan kada trgovine ne rade. Štulić ističe kako trgovina nije djelatnost u kojoj je potrebno raditi 24 sata na dan, 365 dana u godini. Važno je rad nedjeljom precizno regulirati, odrediti iznimke, odnosno propisati sankcije za one koji krše zakonsko rješenje, smatra Štulić te dodaje kako komocija građana i zarada poslodavca ne smiju biti ispred interesa radnika i njihovih obitelji.

Ispred Hrvatskog saveza za nedjelju, koji aktivno podupire i zastupnica Petir, fra Bože Vuleta ističe kako je neprihvatljivo da unatoč svim negativnim pokazateljima postojeće prakse, uključujući činjenicu da rad nedjeljom nema utjecaja na gospodarstvo, Hrvatska nema nikakvu regulativu za rad trgovina nedjeljom. Praksa rada nedjeljom, ističe Vuleta, uvelike šteti kvaliteti života pojedinca, obitelji i cjelokupnog društva. Vuleta smatra pozitivnim što istraživanja ukazuju da velik broj hrvatskih građana pokazuje visoku razinu svijesti o nepotrebnosti i štetnosti ovakve prakse i visok stupanj solidarnosti s onima koji rade nedjeljom.