Vrijedno spomena

Željko Mardešić: Marx je imao pravo?

Unatoč našem naslovu, nećemo se baviti marksizmom. Još manje, dakako, njegovim zloćudnim ostvarenjima u brojnim komunističkim poretcima jučerašnjice.

Pročitaj više...

Bože Vuleta/Ante Vučković: Pamćenje i oprost

Vukovar je mjesto pamćenja pokušaja etničkog čišćenja. «Čišćenjem» je trebalo započeti iznova, posve «čisto», a tu čistoću trebala je stvoriti smrt. Dogodilo se strahovito ubijanje, ali se nije dogodila smrt.

Pročitaj više...

Bože Vuleta/Ante Vučković: Vukovar u svjetlu opraštanja

Vrijeme i povijest prolaze mnogo brže nego što zarastaju naše rane. Već i zbog te brzine vrijeme nije u stanju iscijeliti sve rane, usprkos narodnoj mudrosti koja veli upravo suprotno. Vrijeme je univerzalni lijek samo ukoliko pristanemo na to da su rane zaliječene onda kada vrijeme pregazi sve ranjene.

Pročitaj više...

Željko Mardešić: S velikim pouzdanjem gledam na izglede Crkve u trećem tisućljeću

Našu Crkvu nije još ni načeo teološki pluralizam, pa je ona manje podijeljena od mnogih drugih na Zapadu. Za uzvrat se u njoj zbio jedan posve drugačiji rascjep, ali dublji i teže pomirljiv od prvog: onaj politički.

Pročitaj više...

Franjevački mea culpa

Na poseban način molimo za oproštenje siromašne i gladne, ranjene u duši i tijelu što nismo na vidljiviji i učinkovitiji način s njima dijelili svoj kruh i druga dobra.

Pročitaj više...