CROPAX Croatia patiens pacificat - Hrvatska na patnji gradi mir

Međunarodna konferencija, Zagreb, 9. - 12. svibnja 2001.

Franjevački institut za kulturu mira zajedno sa Hrvatskim Caritasom 2000. godine pokrenuo je program nazvan Cropax,Croatia patiens pacificat - Hrvatska na patnji gradi mir. Cilj ovog programa je pridonijeti preobrazbi ratnih i poratnih patnja u duhovnu snagu pojedinca i društva te izgradnja demokratskih procesa, etničke i vjerske tolerancije. U sklopu Cropax programa održana su dva okrugla stola, provedeno anketno istraživanje, upriličena međunarodna konferencija te tiskane četiri publikacije. >>> više o publikacijama Zbornik radova  >>>

                 Nakon trogodišnjeg predanog rada uvidjelo se kako put kojim se krenulo ni izdaleka nije dovršen iz razloga što su praštanje i pomirenje dugotrajan i složen proces u kojem osoba i društvo godinama sazrijevaju i rastu. Pamćenje se, primjerice, u tom dugom procesu pokazalo jednim od ključnih problema. Naime, uvidjelo se kao su naši prostori obilježeni velikim zlom rata i silnom patnjom. No, ratovi koji su se događali u zadnjem desetljeću nosili su na sebi tragove pamćenja na prošle ratove. Tamo gdje se činilo kako je prevladao zaborav odjednom je na površinu izišla neiscijeljena patnja, potreba za osvetom, zlopamćenje. Postoji li način pamćenja koji se neće pretvoriti u zlopamćenje? Postoji li način sjećanja koji neće izazivati neuzvraćene emocije? Postoji li način ophođenja sa zlom tako da se izbjegne logika po kojoj pamtimo podneseno zlo, a zaboravljamo počinjeno i tako pamćenje pretvaramo u zlopamćenje, a vlastito zlo prikrivamo opravdanjima i zaboravom, logika po kojoj pamtimo dobro koje smo učinili drugima, a zaboravljamo dobro koje je nama učinjeno, logika kojom cementiramo svoj status žrtve, a za vlastite grijehe ne tražimo oproštenje? Pokušavajući odgovoriti na ova i još mnoga druga egzistencijalna pitanja, Franjevački institut je u 2003. godini u zajedništvu sa Hrvatskim Caritasom pokrenuo projekt KRŠĆANSTVO I PAMĆENJE - KRŠĆANSKO PAMĆENJE I OSLOBOĐENJE OD ZLOPAMĆENJA,  koji se idejno naslanja na Cropax program, s ciljem da baci što je moguće jasnije svjetlo na složenu problematiku pamćenja, te otvori prostor za dijalog i potraži moguće nove načine ophođenja s prošlošću, ranama i pamćenjem. U sklopu ovog projekta održani su seminari, predavanja te istoimeni međunarodni simpozij u Trogiru, 15.-17.svibnja 2003.

Svjesni kontroverznosti ove teme, ni jednu reakciju na naš govor o opraštanju i pomirenju ne osuđujemo, već s njom želimo stupiti u dijalog. Ali, ipak, odbijamo moguće pripisivanje našeg projekta bilo kojoj političkoj svrsi. Naprotiv, ovim projektom, želimo politici, tom velikom molohu, čudovišnom božanstvu našeg društva, kako je naš poznati sociolog religije prof. Mardešić nazvao politiku koja je u našem društvu progutala sav život, od kulturnoga, preko medijskoga sve do crkvenoga, da tom molohu otmemo barem čovjekovu dušu. (Iz uvodnog govora na Konferenciji)