Pamćenje i oprost

Bože Vuleta / Ante Vučković

Vukovar, 22.-25. travnja 2004. 

 

Vukovar je mjesto pamćenja pokušaja etničkog čišćenja. «Čišćenjem» je trebalo započeti iznova, posve «čisto», a tu čistoću trebala je stvoriti smrt. Dogodilo se strahovito ubijanje, ali se nije dogodila smrt.

Vukovar se, međutim, usjekao u pamćenje i kao otvorena rana koja se ne zaboravlja i neće zaboraviti sve dok ne prestane boljeti. Nemogućnost zaborava i strah od zaborava tijesno su isprepleteni. Zaborav bi značio pobjedu smrti. Zato se Vukovar, kao simbol opiranja smrti, nameće kao simbol obveze pamćenja. U tom smislu, žrtva ne može, ne želi i ne smije zaboraviti, jer pamćenje je prije opiranje smrti a onda i opiranje zaboravu. Od mjesta kojeg su trebali prekriti smrt i zaborav, kako bi se započelo iznova, Vukovar je postao mjestom koje se ne zaboravlja, ali i mjesto koje se ne može zaboraviti.

Međutim, pamćenje je istovremeno za žrtvu dodatni teret, stalni izvor obnavljanja patnje. Pamćenje žrtvu veže za pretrpljeno zlo. Tako je žrtva pamćenjem privezana za stup prošlosti. Osloboditi se od tih spona, značilo bi okrenuti se budućnosti, omogućiti život. To žrtvu jednostavno trga: istodobno se mora boriti protiv zaborava i protiv nepodnošljive prikovanosti na dogođeno. Ne smije zaboraviti i mora «zaboraviti».

Ako u središtu otklanjanja posljedica zla stoji žrtva, a tome bi moralo biti tako, onda se nameće i potreba oslobađanja žrtve od dodatnoga zla koje izvire iz prikovanosti svijesti uz dogođeno zlo, uz prošlost. Kao sredstvo takvog nastojanja, žrtvi se nudi kršćanski oprost. No, oprost nije vanjski moralni zahtjev. On je ponuda oslobađanja, što sugerira i etimologija riječi: starohrvatski prost znači slobodan; o-prostiti znači o-sloboditi (se).

Autori upravo u ovom svijetlu analiziraju odnos žrtve prema zlu i prema počinitelju zla. Ističući čitav niz stvarnih i mogućih zloporaba oprosta, ukazuju na njegovu nezamjenjivu terapijsku dimenziju. Oprost je pamćenje na drugi način, oslobađajući za žrtvu. Bez te njegove uloge upitna je vrijednost oprosta i razumljiv otpor na koji nailazi. >>> cijeli članak