Pismo upućeno redakciji 24 sata

Poštovani,

U Vašim ste novinama, 28. studenoga, objavili tekst pod naslovom Crkva opet traži zabranu rada nedjeljom. Poslodavci su protiv, a sindikati su - za, koji je potpisala Vaša novinarka Ivana Kovačević. Na portalu je izostavljen, a u tiskanom izdanju blok slovima istaknut naslov ZEMLJA ZABRANA. Tekst je ilustriran fotografijom dućanskih kolica za namirnice u kojima je veliki križ. Bez obzira na Vašu moguću dobru namjeru, ta je ilustracija neprimjerena. Zapravo, nepristojna. No, dopustite mi da iznesem neke netočnosti koje se tiču samoga teksta. 

ZEMLJA ZABRANA? U naslovu ističete da Crkva opet traži zabranu. Pišete da to traženje „Crkve“ podržava i kardinal Bozanić. Ničim niste dali naslutiti da ste u svezi s ovim razgovarali s kardinalom Bozanićem. Njegova slika na podlozi tog teksta samo je jedna u nizu Vaših manipulacija kojima Crkvu oslikavate kao moloha zabrana. Ako se u toj tvrdnji da Crkva opet traži zabranu oslanjate na razgovor sa mnom (doduše pretvorili ste mi prezime od Vuleta u Valuta) kao jedinom osobom iz ministerijalnoga članstva Crkve, iako ja ne zastupam niti mogu zastupati službeni stav Crkve, onda stvari stoje posve suprotno. Na pitanje Vaše novinarke: „Ukoliko se ne uspije uvesti potpuno zabrana rada nedjeljom da li ste spremni na kompromis…?, odgovorio sam: „… svako rješenje moralo bi sadržavati slobodu izbora. Ali istinsku slobodu izbora! Tu slobodu izbora može jamčiti zakonski propis po kojem će oni koji se slobodno opredjeljuju za rad nedjeljom biti dvostruko više plaćeni… bez tog kontrolnoga mehanizama slobodni izbor bi imao atribut „takozvanog“

Da je Hrvatska stvarno ZEMLJA ZABRANA Vaša novina u njoj zacijelo ne bi opstala ni 24 sata. Vašim projekcijama na Crkvu, a i na Hrvatsku u cjelini kao instituciju i državu zabrana očito branite svoju nedodirljivu slobodu izokretanja stvari. Jasno je da je iz takve pozicije teško vidjeti, priznati i stati u obranu onih čija se elementarna ljudska prava, dostojanstvo i slobode bezočno gaze. Zašto bi poslodavac imao neograničenu slobodu određivanja radnoga vremena, a radnik ne bi imao pravo na elementarnu potrebu za odmorom, pravo na slobodni dan kako bi jedan dan u tjednu mogao biti s drugim članovima svoje obitelji, s rodbinom, prijateljima, na sportskim i kulturnim događanjima, itd.? Zar ljudi nemaju pravo na vrijeme za odgoj svoje djece, na slobodno vrijeme i standard koji će im omogućiti slobodno planiranje obitelji? Zar nas zemljom blagostanja čini samo neograničeno vrijeme kupovanja? Zar ćemo se posve odreći i drugima posve uskratiti vremensko blagostanje? Zar će u lepezi potreba za blagostanjem slobodno vrijeme ostati jedini nepriuštiv luksuz?

Kad ste crno-bijelom tehnikom postavili tezu da je Crkva za zabranu, naravno da ste nekoga morali suprotstaviti - poslodavce. No, nije točno da su poslodavci kategorički protiv. Na pitanje Vaše novinarke tražimo li „da se uvedu sankcije kako bi se poslodavci počeli toga pridržavati“, rekao sam ono što ističu i predstavnici poslodavaca: „Ovom se pitanju ne može pristupati navijački – za ili protiv. Svako dobro rješenje uključuje određene sankcije za prekršitelje. No, dobro rješenje traži uključivanje svih zainteresiranih strana. Nisu ni prvi ni glavni krivci poslodavci, pa ni oni iz stranih trgovačkih lanaca. Oni najviše toga rade zato što im je to našim zakonima omogućeno. To znači da su nam zakoni loši. I jesu. Zašto su loši? Loši su zato što je dosadašnjim političkim elitama bio na prvom mjestu stranački ili čak i privatni interes, a ne javno dobro. Sadašnja Vlada RH je najavila promjenu zakona, „postupno ukidanje rada nedjeljom“, ovaj put i zbog demografske problematike. Samo dobra politička volja uz dobre nacionalne strategije tu problematiku može vrlo lako riješiti, i to na svestrano zadovoljstvo…“.  Naravno, niste Vi obvezni prenijeti sve što ste od mene tražili, ali nije korektno izokretati temeljne postavke. Uz to se služite i krivim tvrdnjama, primjerice, pišete da smo 2003. godine proveli referendum, a zapravo se radilo o peticiji. Tvrdite da je Institut opet "počeo sakupljati potpise za novi referendum o zabrani rada nedjeljom", a mi nismo o tom ni razmišljali a kamoli da smo s tim počeli. Čemu Vam takva posla ako nisu usmjerena na zastrašivanje „slobodne“ javnosti od Crkve, tog moloha zabrana, i za oslikavanje države Hrvatske takvom da je iz nje najpametnije što prije pobjeći?

 fra Bože Vuleta