O hrabrosti bez koje nema susreta i ljepoti koje nema bez susreta

Poziv za literarni prilog povodom 800. obljetnice susreta sv. Franje Asiškoga i sultana Melek el Kamela

Izvor fotografije: youtube.com (sv. Franjo i sultan)

11.04.2019.

Franjevački institut za kulturu mira, u otvorenosti za suradnju s drugim ustanovama, želi obilježiti povijesni susret sv. Franje Asiškoga i sultana Malika al-Kamila koji se dogodio povodom petoga križarskoga rata, u mjestu Damietti, na rubu delte Nila, 1219. godine. Taj je susret utjecalo na Franjino oblikovanje njegove redovničke zajednice i njezine misije, na otvaranje Crkve dijalogu s drugim religijskim zajednicama (deklaracije Nostra aetate Drugog vatikanskog koncila), na papu Ivana Pavla II. da sazove povijesni međureligijski susret baš u gradu sv. Franje, u Asizu (1986.). Taj skup je postao paradigmom suvremenim međureligijskim skupovima molitve za mir „u duhu Asiza“. U ovoj godini prigodom 800. obljetnice toga susreta prvi put je jedan poglavar Katoličke crkve, papa Franjo, posjetio Arapski poluotok, Ujedinjene arapske emirate, i tom prigodom, zajedno sa svojim domaćinom Velikim imamom Al-Azharom potpisao Dokument o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i zajednički život (Abu Dhabi, 4. veljače 2019.).

Želimo da nam ova obljetnica bude povodom različitim sadržajima među kojima rado dajemo prigodu i ljudima koji svojim literarnim radovima promiču i žele promicati dijalog, zbližavanje i ljudsko zajedništvo. Stoga Vas pozivamo da i Vi dadete svoj prilog – i onaj nadahnjujući i onaj otrežnjujući – mozaiku susreta koji će nam otkrivati kako biti svoj a živjeti zajedno, kako se sučeljavati a ne udaljavati, kako razlike učiniti mostovima zbližavanja.

Prikupljena svjedočanstva, koja možete izreći prozno ili lirski, meditativno ili aforistički, kroz životne crtice, odnosno anegdotalno, javnosti bismo učinili dostupnima na prigodnim skupovima i u ukoričenom izdanju pod, za sada radnim naslovom: O hrabrosti bez koje nema susreta i ljepoti koje nema bez susreta

Za dodatno pojašnjene naše molbe upućene Vama ističemo nekoliko svima dobro poznatih crtica:

 -       susresti se sa samim sobom, nerijetko je najzahtjevniji susret jer od njega sve počinje;

-       samopoštovanje je početak svakog istinskog poštovanja;

-       samo onaj tko je svjestan svoje osobnosti i svojih vrijednosti, samo onaj tko ih živi može susresti drugoga;

-       nije moguće biti zatvoren za susrete s drugima a biti sretan;

-       susreti nam otkrivaju međusobne sličnosti i različitosti: one mogu biti izvor osiromašenja i obogaćenja;

-       živjeti s drugima i drukčijima i pritom očuvati i osnažiti svoj identitet, izazov je upućen svakom čovjeku;

-       ukazati na naša izvorišta i utemeljenja te nadahnuća koja nas nose… ususret, a ne odnose od naše duše…

Molimo Vas da nam potvrdite najprije svoju želju da dadete svoj doprinos, da po mogućnosti naznačite narav Vašega priloga i način njegova izričaja na našu adresu. Potom ćemo Vas pravovremeno obavijestiti o roku do kojeg očekujemo Vaš prilog (okvirno bi to bio početak jeseni). 

Za druga moguća pitanja rado stojimo na raspolaganju (e-mail: kultura-mira@st.t-com.hr)