Majke i očevi pred izazovima današnjice

„S obzirom na svakodnevicu s kojom se susrećemo, primijetili smo da siromaštvo i obeshrabrenost, ostavljenost i napuštenost dolaze iz obitelji. I s ovim večerašnjim programom želimo naglasiti koliko su važni roditelji i majka i otac, koliko je važno svako dijete i svaki pojedinac, odnosno koliko je važno osnovno okrilje ljubavi jer od njega sutra ovisi kako ćemo živjeti i kako se nositi sa izazovima svakodnevice“, istaknula je ravnateljica Caritasa s. Vlatka Topalović u svojoj pozdravnoj riječi. Program je započeo filmom koji je prikazao kako djeca vide svoju obitelj i što ih čini sretnima. Potom su s pjesmom „Čuvam mamu, čuvam tatu“ nastupila djeca Dječjeg vrtića „Dobri“ iz Splita, a ples Grčki sirtaki izveo je Dječji vrtić „Brat Sunce“ iz Podstrane. Obje glazbene točke bile su nagrađene velikim aplauzom publike u ispunjenoj dvorani klarikata.Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije organizirao je u sklopu Dana socijalne zauzetosti prigodni program o temi „Majke i očevi pred izazovima današnjice“ u četvrtak, 16. studenoga u Franjevačkom klerikatu na Trsteniku u Splitu.

Predavanje o temi „Majke i očevi pred izazovima današnjice“ održala je prof. Maja Jakšić, psihoterapeutkinja realitetne terapije, specijalistica kriznih situacija i suradnica Bračnog i obiteljskog savjetovališta Splitsko-makarske nadbiskupije te majka četvero djece. U današnjem svijetu nerealnih očekivanja, pobrkanih želja i potreba, iskrivljenih percepcija sreće, ljubavi i uspjeha, izokrenutih životnih vrijednosti i prioriteta, bračnih problema, razvoda, te stalne strke u svakodnevnom životu opterećenom s previše obveza, roditeljstvo postaje sve veći izazov. Pitanja i problema vezanih uz roditeljstvo i odgoj je sve više, a odgovora i rješenja kao da nema. Jesu li nam djeca danas teret ili dar? Vidimo li u odgoju djece samo niz obveza i zadataka ili u svom roditeljstvu prepoznajemo poziv? – pitanja su na koja je nastojala odgovoriti predavačica.

Naglasila je kako nam vjera, odnosno iskustva ljubavi, zahvalnosti, opraštanja i prihvaćanja mogu pomoći u traženju i otkrivanju roditeljskog identiteta temeljenog na danas potpuno izgubljenoj svijesti o roditeljskom poslanju. Obrazložila je probleme suvremenoga hrvatskog društva koji nastaju zbog „suvišnosti“ nebeskog Oca istaknuvši da su danas na sceni „novi“ očevi i „savršene“ majke. Od novih očeva i novih majki traži se da redefiniraju svoj identitet. Našoj djeci ne trebaju „savršeni“ roditelji nego roditelji koji se vole i koji ostaju zajedno. Potrebna je: prvo - individualna terapija za očeve ili majke koji su imali problematične odnose s vlastitim roditeljima; drugo – bračna terapija za roditelje koji se bore s poteškoćama u svom braku; treće - obiteljske intervencije. Za kraj je poručila da je najvažnije „promijenit svoju perspektivu roditeljstva i čuvati svoj roditeljski identitet dan nam od Boga. Zato je od presudne važnosti vratiti danas izgubljenu svijest o očinstvu i majčinstvu kao pozivu i poslanju, o braku kao svetom sakramentu i djeci kao daru Božjem.“

Svoje svjedočanstvo bračnog života iznijeli su Marija i Robert Raboteg, roditelji sedmero djece. Posvjedočili su kako u njihovom bračnom i obiteljskom životu ima i poteškoća ali mnogo više lijepih stvari. Unatoč svakodnevnim obvezama koje iziskuju mnogo žrtve, najljepše je vidjeti na njihovim licima osmijeh i radost. Smatraju najvažnijim utkati im vjeru u Boga. Program, koji je vodila Marija Šošić, završio je molitvom za obitelj koju je predvodio fra Ante Vučković. Nazočni su mogli i razgledati izložbu dječjih radova.

Tekst i fotografije: Silvana Burilović Crnov